Doğru duruş ile kaslar, kemik ve eklemleri zorlamadan çalışabilir.
Medipol Esenler Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi İlknur Topal, doğru duruşun kemik ve eklemlerin zorlanmadan çalışabildiği, kasların çalışabildiği, omurganın fizyolojik eğrilerinin korunduğu bir vücut hizalaması olduğunu açıkladı.
Medipol Esenler Üniversite Hastanesi’nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Topal, ofis ortamında çalışan bireylerin mesleki kas iskelet sistemi hastalıklarına yakalanma riskinin yüksek olduğunu bu nedenle iş ekipmanlarının kişiye göre ayarlanabilir ve monitörlerin değiştirilebilir olması gerektiğini belirtti.
Topal, “Fizyolojik koşullarda omurgamızın boyun kısmında hafif bir C şekli, sırtımızda hafif bir geriye doğru bükülme ve belimizde hafif bir öne C şekli oluşur” dedi. sözlerini kullandı.
Doğal olmayan duruşun kaslara ve eklemlere baskı uyguladığını, vücudun fiziksel sınırlarını zorladığını belirten Topal, ofis çalışanları için ideal duruşları şu şekilde anlattı:
“Baş dik, omuzlar eşit hizada, göğüs önde ve dizler 90 derecelik açıda rahat bir formda olmalı. Çalışma ekipmanlarımızı kendi boyumuza göre ayarlamalıyız. monitör göz hizasında, mouse ise dirsek ve bileklerimizin altında ped olarak.Sandalyemizin bel ve boyun kısmı destekleyici olmalı.Oturduğumuzda dirseklerimiz masamıza denk gelmeli ve dizlerimiz yere paralel uzanmalı. dikey form Sandalyemizi boyumuza göre ayarlamalıyız.Gerekirse ayaklarımızın altına tabure yükseltilebilir.Ergonomik kurallar uygun ayarlansa bile uzun süre birebir vaziyette çalışmak Omurga , eklem ve kaslara yük bindirerek ağrı ve yaralanmalara neden olur.
Ofis ortamında çalışanların arada bir mola vermesi gerekir. Başınızı yavaşça öne ve arkaya hatasız bir şekilde eğin, gerin ve dinlenin. Omuzlarınızı geriye doğru kaldırın ve 5’e kadar sayın ve bırakın. Bunu 10 kez tekrarlayabilirsiniz. Omuzlarınızı hassas daireler çizerek ileri ve geri hareket ettirin. Dirseklerinizi açın, gerin ve kapatın ve dairesel hareketlerle döndürün. Ellerinizi açıp kapatın ve dairesel hareketler yapın. Ayakta dururken, sırtınızı yavaşça öne, arkaya ve yanlara doğru gerin. Bir duvara yaslanın, ellerinizi başınızın üzerinde kavuşturun, ardından tekrar açın ve kürek kemiklerinizi dokunarak hareket ettirin. Her fırsatta sık sık kalkıp yürüyün.”
Sağlıklı bir uyku için omurgamızla uyumlu bir yatak seçmenin önemli olduğunu belirten Topal, “Aksi takdirde gecenin uzunluğu her zaman vücudun belli bir bölgesine yük bindirir ve o bölgede ağrılara neden olur. Özellikle bel ağrısı ve boyun ağrısı sıklıkla görülebiliyor.” değerlendirmesini yaptı.